преводач Българска версия Английска версия
писмен превод

Путин и Меркел разговарят без преводач в Кремъл

Руският президент Владимир Путин прие вчера в Кремъл германската канцлерка Ангела Меркел, съобщи Интерфакс. Той посрещнал гостенката си на немски език. "Радостен съм да ви приема в качеството ви на нов ръководител на федералното правителство", казал Путин на родния език на гостенката.

По протокол двамата лидери трябва да разговарят с помощта на преводач, но те използваха случая да си разменят шеговити реплики всеки на езика на другия. Путин научил немски в Дрезден, където бе офицер на съветското КГБ, а Меркел е учила руски по време на детството си в бившата Източна Германия.

Путин припомни, че още през септември м. г. се е срещнал в Берлин с Меркел, преди тя да стане новия канцлер на Германия. "Още тогава бе формулирана позицията по развитието на отношенията между Германия и Русия. Бих искал да отбележа, че оттогава досега те не са се променили", допълни руският президент.

Очаква се двамата лидери да обсъдят проблема с иранската ядрена програма, доставките на руски газ за Германия и ситуацията в Чечения.